VD:N HAR ORDET

2021-08-30

 

Så har då en ny säsong börjat. Svampen växer så det knakar. Såg på nyheterna att några hade varit ute på Borgafjäll och plockat 109 kg. Jag tycker jag har hittat mycket men inte i jämförelse med dem.

Eftersom jag är jägare så följer jag de olika datumen för jakttiderna. Björnjakten är i full gång. Såg att de skjutit 55 björnar på drygt ett dygn i Gävleborgs län så kvoten var fylld. Det är nog lite för liten tilldelning där när det går så fort.

Ja, hösten är på väg med all dess skönhet i olika färger i vår natur. För oss som arbetar i skogen så börjar ett nytt virkesår. Timmerpriserna har gått upp till ”all time high” vilket gör det attraktivt att passa på att avverka nu. Sågverken har väl haft det bästa året någonsin bakom sig och vi ser att de ler när man träffar dem. När vi pratar med dem nu så ser vi att det är lite moln i horisonten, men vi får se vart det tar vägen. USA marknaden har ju varit makalöst bra för dem men har dykt rakt ner nu.

Efterfrågan på timmer och massaved är bra. Däremot är det lite trögare på bränsleved och GROT. Det har ju kommit fram mycket p.g.a. granbarkborre-virket men en kall vinter så tror jag att det ordnar till sig.

I och med den fina sommaren med både regn och sol så ser vi att skogen växer. Det märks mest på planteringarna där du kan se toppskotten på tallarna och granarna att det är så. Det som kommer som ett brev på posten är ju att slyet växer också. Behöver du hjälp med röjning så hör av dig så försöker vi komma till dig och röja i tid. Det är viktigt att inte bli efter med röjningarna för det blir både kostsamt och du tappar tillväxt.

När det gäller granbarkborre så är det mycket bättre i år men det gäller att du är observant som markägare. Jag har hittat en del hos mig själv så jag är där i skrivande stund och avverkar det. När jag ändå är där så tar jag den angränsande skogen för att rädda hem den för eventuella framtida granbarkborreangrepp.

Plantering, det känns ju lite långt borta att tänka på vårens plantering men för att vara säker på att du ska få de plantor du behöver så är det bra att du hör av dig så fort som möjligt.
Är det något du funderar över så tveka inte att höra av dig. Vi kommer gärna ut och hjälper dig med rådgivning. 

Som många av er vet så har vi ett kontor i Uppsala. Där sitter Rickard och är ansvarig för all logistik för planteringen, anställa vår utländska personal. Han har också några som arbetar med avverkningsplanering åt olika skogsbolag allt ifrån Värmland till Mälardalen. Han har också några röjningslag i gång som röjer i de trakterna.

Vi håller på med lite höst plantering i Sveg just nu. När vi summerar planteringen så sätter vi drygt två miljoner plantor i år. Vi har ett samarbetsavtal med NorrPlant så de hjälper oss och legoodlar plantor åt oss på beställning till våra kunder. Vi beställer på våren vilka provenienser vi vill ha och får dem levererade året därpå. Långa ledtider, men stor vinning för markägaren. Dels säkrar du upp volymen, men framför allt får du en rätt anpassad planta till din specifika mark till ett mycket bättre pris. Ring gärna Rickard för mer information.

Allt gott och ser fram att träffa er i skogen i höst.
 

Väl mött i skogen.

magnussign.gif

Magnus Gunnarsson
VD, Värne Skog AB

Skärmavbild 2019-01-10 kl. 13.52.59.png

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev. Ett par gånger om året skickar vi ut "VD:n har Ordet" där du som markägare får tips och råd samt en uppdatering om vad som är på gång!